De zonneboiler is een installatie waarmee je dankzij de warmte van de zon voor sanitair warm water in je woning kan zorgen. Het is een groene en duurzame manier om je woning van sanitair warm water te voorzien.
Maar daar stopt het niet bij ...
Sommige types van zonneboilers kunnen immers ook worden ingezet bij andere watertoepassingen, zoals bijvoorbeeld zwembadverwarming. Het verwarmen van een zwembad kan ervoor zorgen dat je elk jaar nog enkele maanden langer van je zwembad kan genieten. Denk maar aan de lente of het najaar, wanneer het water van je zwembad net iets te koud is om er heerlijk van te kunnen genieten.
Het water van je zwembad verwarmen met een zonneboiler gebeurt op grotendeels dezelfde wijze als het verwarmen van sanitair warm water. Al zijn er hier en daar wel enkele kleine verschillen.
Maar het principe blijft uiteindelijk wel hetzelfde. De warmte van de zon wordt opgevangen door zonnecollectoren op het dak. Deze zonnecollectoren zullen het water van je zwembad opwarmen. De manier waarop hangt wel af van het systeem dat je kiest.
Doorgaans kan je kiezen uit twee verschillende systemen.
In het eerste systeem maak je gebruik van zonnecollectoren die speciaal bedoeld zijn voor zwembadverwarming. Eigenlijk zijn het geen klassieke zonnecollectoren, maar wel rubberen EPDM 'matten'. Het is een systeem van donker gekleurde buizen uit kunststof of rubber, die uitgespreid worden over een oppervlakte, meestal een dak. Deze leidingen vangen de zonnewarmte op en worden hierdoor warm.
Het zwembadwater wordt rechtstreeks door de warme leidingen gepompt, en het water wordt hierdoor opgewarmd. Dat het zwembadwater rechtstreeks door de leidingen gepompt wordt, is mogelijk omdat de leidingen bestand zijn tegen de chloor en de chemicaliën van het zwembadwater.
Wat zijn de voordelen?
Wat zijn de nadelen?
In de meeste gevallen zal dit eerste systeem het meest interessante zijn voor het verwarmen van je zwembad. Het rendement mag dan wel iets lager liggen, dit kan gecompenseerd worden indien je een grote oppervlakte kan leggen, waarmee je een grote hoeveelheid water kan opwarmen.
Heb je minder ruimte ter beschikking, dan kan je eventueel nog kiezen voor het tweede systeem als alternatief.
In het tweede systeem ga je je zwembad opwarmen door middel van klassieke zonnecollectoren, dus ofwel vlakke zonnecollectoren ofwel vacuümbuiscollectoren. Deze zijn duurder in aanschaf, waardoor dit systeem enkel interessant is als je deze collectoren ook gebruikt voor het genereren van sanitair warm water.
Net zoals bij klassieke zonnecollectoren of zonnepanelen, moet je ook bij zwembadcollectoren letten op een optimale plaatsing om een zo hoog mogelijk rendement te behalen. Vooral een optimale hellingsgraad en oriëntatie zijn uiteraard belangrijk.
Om maximaal te kunnen profiteren van de warmte van de zon, is het belangrijk dat de zonnecollectoren in de juiste hellingsgraad naar de zon gericht zijn. Hierbij is het belangrijk om rekening te houden met de stand van de zon in de verschillende seizoenen. In de zomer staat de zon hoger, waardoor de zonnecollectoren met een lagere hellingsgraad geplaatst moeten worden. In de lente en herfst staat de zon iets lager, waardoor de hellingsgraad iets hoger geplaatst moet worden.
Idealiter leg je de zonnecollectoren in een hellingsgraad tussen 20° en 45°. Een hellingsgraad van 35° is het meest ideaal.
Kan je je zonnecollectoren niet in de meest ideale hellingsgraad plaatsen, bijvoorbeeld omdat je dak een andere hellingsgraad heeft? Dan is dit zeker geen ramp. Je zonnecollectoren zullen nog steeds opwarmen dankzij de zonnestralen, al zal je wel rekening moeten houden met een beperkt rendementsverlies.
Ook een juiste oriëntatie van je zonnecollectoren is belangrijk bij het behalen van het optimale rendement. De zon schijnt voor het grootste deel van de dag uit zuidelijke richting, waardoor het uiteraard interessant is je collectoren ook in zuidelijke richting te plaatsen.
Ook hier hoef je je zonnecollectoren niet pal naar het zuiden te richting. Elke richting tussen oost en west komt in aanmerking om voldoende zonnewarmte op te vangen, al zal je wel rekening moeten houden met een klein rendementsverlies. Richt je je collectoren bijvoorbeeld pal naar het oosten of het westen, dan zal je opbrengst met ongeveer 20% dalen. Hou hier dus rekening mee bij het plaatsen van je collectoren.
Rendementsverlies als gevolg van een niet-optimale plaatsing zou je bijvoorbeeld kunnen opvangen door een groter collectoroppervlak aan te leggen, maar dan moet je uiteraard rekening houden met een hogere kostprijs.
In sommige gevallen worden zonnecollectoren wel eens verticaal geplaatst, bijvoorbeeld bij montage aan de gevel van een huis of tuinhuis. Verticale montage is vooral interessant wanneer de zon laag staat, in de wintermaanden dus. Verticale zonnecollectoren zijn daarom niet geschikt voor zwembadverwarming, maar wel voor bijvoorbeeld woningverwarming.
Schaduw heeft ook een invloed op het rendement van je zonnecollectoren. Hoe meer schaduw op je zonnecollectoren, hoe lager het rendement. Probeer schaduw dus ten allen tijde te vermijden.
Warmte wordt in de zonnecollectoren opgevangen, en moet vervolgens verplaatst worden naar het zwembadwater. Tijdens de verplaatsing van de zonnecollectoren naar het zwembad zal onvermijdelijk een deel van het water verloren gaan. Het is dan ook belangrijk dat je de afstand tussen de zonnecollectoren en het zwembad zo kort mogelijk houdt.
Zonnecollectoren plaatsen is slechts één manier om het water van je zwembad te verwarmen. Er bestaan echter nog andere methoden van zwembadverwarming. Het meest interessante alternatief is de warmtepomp.
Net zoals bij zonnecollectoren is de warmtepomp een groene en duurzame manier om het water van je zwembad op te warmen. De warmtepomp maakt immers gebruik van de warmte in de aardbodem of van de buitenlucht om het zwembadwater te verwarmen.
De warmtepomp is veruit de meest populaire manier om je zwembad te verwarmen. Er zijn immers nogal wat zaken die in het voordeel van de warmtepomp spelen. Vooral de warmtepompen die hun warmte uit de buitenlucht onttrekken zijn interessant. De grondwarmtepompen zijn ook een mogelijkheid, al zijn deze warmtepompen iets complexer om te installeren, en hebben ze bovendien een lager rendement.
Kies je voor een warmtepomp om je zwembad op te warmen, dan moet je vooral rekening houden met de COP van het toestel. De COP is de verhouding tussen de energie die het toestel verbruikt, en de warmte die het uiteindelijk afgeeft. Hoe hoger de COP, hoe rendabeler het toestel.
Prijskaartje?
Van alle mogelijkheden om je zwembad op te warmen, is de warmtepomp de duurste optie. Daartegenover staat dat de warmtepomp wel het meeste rendement oplevert. Het is een systeem dat zich na verloop van tijd terugverdient, aangezien de opbrengsten hoger liggen dan de kosten. Kies je voor een warmtepomp, dan moet je er ook rekening mee houden dat een warmtepomp voor zwembadverwarming niet te combineren is met een warmtepomp voor woningverwarming.
Een ander alternatief voor zwembadverwarming is de warmtewisselaar. De warmtewisselaar ziet eruit als een langwerpige buis, waarbinnen zich een andere, spiraalvormige buis bevindt. De spiraal wordt verwarmd door stookolie. Het zwembadwater stroomt door de warmtewisselaar, en zal worden opgewarmd door de warme spiraal.
Aangezien de warmtewisselaar zijn warmte haalt uit stookolie, en niet uit de zon, zal je met deze methode het hele jaar door je zwembad kunnen verwarmen, indien je dit wenst. Hierdoor is de warmtewisselaar, ondanks vrij goedkoop in aanschaf, toch een dure investering, omwille van z'n hoge verbruik.
Je zwembad verwarmen met een elektrische doorstromer kan je nog het beste vergelijken met een waterkoker. In deze methode warm je het zwembadwater dus elektrisch op, waardoor het ook vrij duur is in verbruik. Deze methode wordt dan ook vrij weinig toegepast.
Wordt de elektrische doorstromer wel toegepast, dan is het vaak in de vorm van bijverwarming. Bijvoorbeeld in het geval dat een warmtepomp voor woningverwarming net niet voldoende energie genereert om je zwembad te verwarmen. In dit geval zal een elektrische doorstromer voor die enkele graden extra zorgen om je zwembadwater op de juiste temperatuur te brengen.
Met de warmtepomp, de warmtewisselaar en de elektrische doorstromer kennen de zonnecollectoren enkele stevige alternatieven voor zwembadverwarming. Waarom zou je dan toch kiezen voor zonnecollectoren? We zetten enkele mogelijke redenen op een rijtje.
Van alle opties die hier werden besproken heeft de warmtepomp allicht het hoogste rendement. Maar ook de zonnecollectoren hebben een relatief hoog rendement vergeleken met de andere opties. Dat komt vooral omdat de zonnecollectoren voor zwembadverwarming vrij goedkoop zijn, en op zonnige dagen een hoog rendement kunnen halen.
Het grote nadeel van zonnecollectoren in vergelijking met de andere opties is vooral dat het rendement van zonnecollectoren sterk afhankelijk is van de zon. Heb je weinig zonneschijn, dan zal je rendement vrij laag zijn. Hier moeten de zonnecollectoren het afleggen tegen de warmtepomp, die volledig los staat van de zonneschijn en een vrij constant rendement kan voorleggen.
Door je zwembad te verwarmen kan je nog langer genieten van het zwemseizoen. Je zwembad verwarmen kan je doen op verschillende manieren. Welke mogelijkheden heb je? En wat is het beste systeem in jouw geval? Een overzicht!
Lees meer over zwembadverwarming!
Heb je de juiste zonneboiler gevonden, en ben je overtuigd door het rendement van je installatie, dan is het tijd om in actie te schieten. Door gratis en vrijblijvend meerdere offertes aan te vragen, kan je prijzen vergelijken, en zo je installatie aan de goedkoopste prijs laten plaatsen.
Alle offertes zijn volledig gratis en vrijblijvend.